
Wat je moet weten over bloedingen na seks
Je ligt na de seks na te genieten, maar er zit bloed op jou of het laken. Bloed jij na de seks? Wat moet je doen, welke oorzaken heeft dit? En wanneer moet je contact opnemen met jouw huisarts? Dit zijn allemaal logische vragen die je kan hebben als je een bloeding na de seks hebt. Wij geven je graag informatie die jou kan helpen.
Komt een bloeding na de seks vaker voor?
Veel vrouwen hebben wel eens bloedingen na seks. Er komt dan na het vrijen bloed uit de vagina. Bloedingen na seks komen vaker voor dan je denkt en zijn niet direct reden voor paniek. Een bloeding na de seks is in de meeste gevallen namelijk onschuldig. Om te bepalen of dit een onschuldige bloeding is kun je het beste kijken naar de oorzaken hiervan. Wanneer je twijfelt of vragen hebt, kun je altijd contact opnemen met jouw huisarts. Je kunt bloedingen na de seks niet altijd voorkomen. Uiteraard kun je wel zorgen dat je jezelf helpt door bijvoorbeeld te zorgen dat je in de stemming bent en voldoende opgewonden bent. Zorg dat je kaarsen of een muziekje aan zet tijdens voor of tijdens de seks. Daarnaast kun je speeltjes gebruiken om jezelf op te winden. Of probeer eens een verwarmend, verkoelend of stimulerend glijmiddel.
Wat is de oorzaak van een bloeding na de seks?
Een bloeding na de seks kan verschillende oorzaken hebben. Wij vertellen een aantal van de mogelijke oorzaken. Je kunt deze oorzaken als een leidraad gebruiken. Wij raden je echter altijd aan om contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan de juiste vragen stellen en e.e.a. uitsluiten. Bel en maak een afspraak zodat jij met een gerust gevoel plezier kunt hebben.
- De eerste keer seks
De eerste keer dat je seks hebt kan er een bloeding voorkomen. Dit is zeer normaal. - Droogheid van de vagina
Penetratie kan zorgen voor wat schuring. Dit veroorzaakt dan kleine wondjes die bloeden. Dit gebeurt veelal als je niet opgewonden of vochtig genoeg bent. Je kunt glijmiddel gebruiken om dit te voorkomen. - Je bent vruchtbaar
Wanneer je vruchtbaar bent kan het slijmvlies van de baarmoederhals groter worden. Hierdoor kan het soms gaan bloeden. - Een SOA
Het kan zijn dat je een SOA hebt zonder dat je dit weet. Een SOA kan zorgen voor een ontsteking. Laat je testen op Soa’s om dit uit te sluiten. Probeer veilig te vrijen. Gebruik bijvoorbeeld een condoom of de pil om jezelf te beschermen.
- De pil
Gebruik jij de pil? Het kan zijn dat bloed zich ophoopt in de baarmoeder wanneer je jouw stopweek vaker overslaat.
Wanneer moet ik contact opnemen met mijn huisarts?
Je kunt altijd contact opnemen met je huisarts wanneer je vragen hebt. Het is logisch dat je hier wellicht over twijfelt. Een huisarts heeft veel ervaring en kijkt niet snel op van iets. Bij vragen of twijfel kun je gerust even bellen of een afspraak maken. Maak zeker een afspraak met je huisarts wanneer je langdurig bloed blijft verliezen of als het vaker voorkomt. Tevens is het belangrijk om een afspraak te maken wanneer diepe penetratie ook pijn doet. De huisarts stelt je vragen en kan met een uitstrijkje verschillende onderzoeken doen om de oorzaak van de bloeding te achterhalen. Zo weet je zeker wat er aan de hand is en kun je daarna weer van seks genieten.